
Zaalouk
Omdat het niet altijd olijfjes moeten zijn, toch? Zaalouk is een Marokkaanse dip op basis van aubergine en tomaat. Heel makkelijk om vooraf te maken. Alles in een kookpot en op wat roeren en pletten na geen extra werk. Je hoeft de dip gewoon kort door te warmen in de oven wanneer je gasten aankomen, samen met wat Libanees platbrood (verkrijgbaar bij AH).
INGREDIËNTEN (genoeg voor 2 schaaltjes)
- 2 el olijfolie
- 2 aubergines, geschild en in ietwat grovere stukken gesneden
- 4 trostomaten, ontpit en in stukken gesneden
- 1 gegrilde rode paprika
- 3 teentjes knoflook, geraspt
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl keukenzout
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl citroensap
- 1 el verse koriander, fijngehakt (Wij zijn geen fans van verse koriander, dus we vervingen deze door bieslook.)
- 1 el bladpeterselie, fijngehakt
- 3 extra el olijfolie
- extra bieslook en peterselie voor de garnering
- Libanees platbrood (Souq, verkrijgbaar bij AH) of volkoren tortillawraps, kort geroosterd en in stukken gesneden
WERKWIJZE
- Verhit de 2 el olijfolie in een middelgrote kookpot (hoe lager en breder, hoe beter) en voeg alle resterende ingrediënten behalve die voor de garnering (en het platbrood weliswaar) toe.
- Roer goed, zet een deksel op de pot en laat 25 minuten op een middelhoog tot laag vuur sudderen. Roer elke vijf minuten, zodat er niets aan de bodem van de kookpot blijft plakken.
- Neem het deksel van de kookpot en prak alles met een houten lepel (enkele stukjes mogen gerust). Laat nog even verder garen totdat het vocht verdampt is.
- Doe de zaalouk in kleinere schaaltjes en werk af met extra bieslook en peterselie.
Serveer warm of op kamertemperatuur (Warm geniet onze voorkeur.) samen met Libanees platbrood.
Smakelijk!

