
Mast-o-khiar
Mastewatte? Mast-o-khiar, oftewel Perzische komkommersalade. Dit is een fris bijgerecht op basis van komkommer — uiteraard –, Griekse (soja)yoghurt, kruiden en specerijen. De rozijnen en walnoten zijn facultatief, maar geven het gerecht wel dat tikkeltje extra. De Perzische keuken maakt geregeld gebruik van rozenwater, maar dat gaat al gauw chemisch smaken, dus gebruikten wij kewrawater in de plaats.
Ideaal als bijgerecht bij onze alom geprezen Perzische paprika’s! ^^
INGREDIËNTEN (4-5 personen)
- 2 komkommers, in stukjes gesneden
- 900g Griekse yoghurt (Alpro)
- 3 teentjes lok, geraspt
- 1 lente-ui (integraal), in ringen gesneden
- 20g dille, fijngehakt
- blaadjes van 4 takjes munt, fijngehakt
- 3 tl kewrawater (verkrijgbaar bij de Aziaat)
- 2 flinke snuiven zwarte peper
- zout (naar smaak)
Voor de afwerking:
- 20g rozijnen, geweld in kokend water (facultatief)
- 30g walnoten, gehakt (facultatief)
- extra munt voor de afwerking
WERKWIJZE
- Doe alle ingrediënten (behalve die voor de afwerking) in een grote mengkom, meng grondig en zet minstens 1 uur in de koelkast.
- Werk net voor het serveren af met de gewelde rozijnen, walnoten en extra munt.
Smakelijk!

