Bik Exotique!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Arabische pruimencake

Wanneer moederlief pruimen meebrengt, maken we pruimencake met een twist, nietwaar? Een heerlijk deeg op basis van een mengeling van bloem, amandel en pistache-/walnoten, met kardemom en een siroop van kewrawater en citroen. Al verkocht? Deze cake wordt afgewerkt met citroenglazuur, gehakte pistachenoten en granaatappelpitten, eventueel vergezeld van komkommerkruidbloemen (of andere eetbare bloemen), et voilà, en je hebt een Arabisch pareltje op tafel.

Want het hoeft niet altijd abrikozentaart met lattekes te zijn, toch?

INGREDIËNTEN

  • 8 pruimen, doormidden gesneden en ontpit
  • 190g ongezouten sojaboter
  • 150g kristalsuiker
  • 4 (L) eieren, losgeklopt
  • 90g tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100g pistachenoten
  • 40g walnoten
  • zaadjes van 9 kardemompeulen
  • 1 el kewrawater (of rozenwater)
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 1/2 tl keukenzout

Voor de siroop

  • sap van 2 citroenen (Houd de zeste apart voor de yoghurt — zie onderaan)
  • 4 el (60ml) kewrawater
  • 70g kristalsuiker

Voor het glazuur

  • 75g bloemsuiker
  • 2 el (30ml) citroensap

Voor de afwerking

  • kleine handvol pistachenoten, grof gehakt
  • 2-3 el granaatappelpitten
  • komkommerkruidbloemen (of andere eetbare bloemen — want het oog wil ook wat)

Voor erbij

  • 1 flinke el Griekse sojayoghurt (Alpro) per persoon
  • citroenzeste (zie siroop)

 

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 150° (hete lucht). Vet een springvorm (diameter 24 cm) in en bekleed de onderkant en zijkanten met bakpapier.
  2. Doe de boter en suiker in de mengkom van een staande mixer en meng 8 minuten op middelhoge stand. Voeg de eieren er beetje bij beetje bij.
  3. Doe de zaadjes van de kardemompeulen samen met de pistache- en walnoten in een hakmolen en mix zo fijn mogelijk.
  4. Voeg de notenmengeling samen met de tarwebloem, het bakpoeder en zout toe aan het beslag en meng met een houten lepel.
  5. Doe tot slot de zeste en het sap van de citroen en de eetlepel kewrawater erbij en meng een laatste keer.
  6. Doe het beslag in de springvorm en verdeel de gehalveerde pruimen (snijkant naar boven) over het beslag. Duw ze zachtjes in het beslag (niet te diep!).
  7. Bak de cake 45 minuten. Verhoog de temperatuur tot 170° (hete lucht) en bak nog eens 35 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. (Geregeld controleren is de boodschap.) Een satéstokje in het midden van de cake moet er relatief proper uit komen en dan is de cake gaar.
  8. Maak naar het einde van de gaartijd de siroop klaar: doe alle ingrediënten in een steelpannetje, breng aan de kook en laat 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. Neem van het vuur en zet opzij.
  9. Neem de cake uit de oven en verdeel de siroop over de bovenkant van de cake. Laat de cake vervolgens afkoelen tot op kamertemperatuur.
  10. Maak net voor het serveren het glazuur: meng de bloemsuiker en het citroensap in een kleine tas. Doe het glazuur in slierten over de cake met een vork.
  11. Werk de cake af met de gehakte pistachenoten, granaatappelpitten en bloemen.
  12. Serveer elk stukje cake met wat sojayoghurt, afgewerkt met citroenzeste.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: