
Bessencake
Onze kleinste bengel Rosalijn nam gisteren afscheid van de crèche. Vrouwlief toverde twee handpoppen en een schildpad uit haar naaiatelier; vader zorgde voor een culinair cadeautje. Rosalijns favoriete fruit, “blueblies”, mocht uiteraard niet ontbreken!
Wanneer je glazuur maakt, heb je altijd “wat” te veel over. Gelukkig kan je het makkelijk invriezen en tot 2 maanden bewaren! Woop woop!
INGREDIËNTEN
- 250g zelfrijzende bloem
- 1 tl bakpoeder
- 150g kristalsuiker
- 75g lichtbruine suiker
- 225g sojaboter (op kamertemperatuur) + extra (voor de bakvorm)
- 4 (L) eieren
- 3 el sojamelk
- zeste van 1 citroen, 1 limoen en 1 (bloed)sinaasappel
- 200g blauwe bessen
- 50g frambozen
- 4 el viooltjessiroop
Voor het glazuur
- sap van ½ citroen
- sap van ½ sinaasappel
- sap van 1 limoen
- 200g bloemsuiker
Voor de afwerking
- eetbare bloemen (facultatief) (Wij gebruikten komkommerkruid en kaasjeskruid.)
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 150° (hete lucht). Vet een vierkante bakvorm van 24×24 cm in met de extra boter en bekleed de onderkant en zijkanten met bakpapier.
- Doe de bloem, het bakpoeder en de suiker in een mengkom. Meng kort.
- Voeg de eieren, boter, melk en zeste toe en meng tot een egaal beslag m.b.v. een staande mixer/handmixer.
- Roer de blauwe bessen en frambozen door het beslag en doe het beslag in de bakvorm.
- Bak 60 minuten in de oven.
- Prik her en der gaatjes in de cake en verdeel de viooltjessiroop over de cake. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen.
- Haal de cake uit de bakvorm en haal het bakpapier van de zijkanten.
- Maak het glazuur: meng het citroen-/sinaasappelsap met de bloemsuiker en verdeel het over de cake.
- Snijd de cake in stukken. Werk net voor het serveren af met de eetbare bloemen.
Smakelijk!
