FAQ
Plofknook, wat is dat voor een beest?
In den beginne was er niets… behalve een idee om een website te creëren waar ik allerlei lactosevrije, exotische én eigen recepten kon bundelen. In het Engels is er doorgaans heel wat te vinden over de gerechten des werelds; in het Nederlands bleef/blijf ik op m’n honger zitten. Dat en het feit dat het Engels van mijn collega’s, vrienden en familie niet zo denderend is en ze liever Nederlandstalige recepten kregen zorgde ervoor dat Plofknook! een feit werd. Blijkbaar eten vrouwlief en ik ook helemaal niet zo alledaags (afgaande op de reacties van onze culinaire medemens), en was er heel wat interesse vanuit onze naaste kring om te weten wat er zoal pruttelde in mijn kookpotten. Bij deze is dat niet langer geheim. 😉
De naam Plofknook! is overduidelijk geïnspireerd op mijn favoriete ingrediënt, maar dan met een hoek af. Die “hoek af” durft ook al eens gebruikt te worden om mezelve te omschrijven. Andere mogelijke namen die de revue passeerden waren Pompelspijs en De kosmische kikkererwt, niet geheel toevallig gebaseerd op mijn andere favo’s in de keuken…
Mr Pomegranate?
De granaatappel: nóg een ster ten huize Plofknook! Vrouwlief heeft al een tijdje een naaiblog onder de naam Mrs Pomegranate, dus de keuze voor mijn eigen pseudoniem was snel gemaakt. In het dagelijkse leven sta ik beter bekend als Diony Van Eeckhout oftewel “diene moeilijke van Engels” op Hogeschool PXL (en bij een selecte doelgroep als “Mr Penguin”, met dank aan mijn trouwe beker) + ongetwijfeld ook een aantal aanverwante vloekwoorden.
Nondepitjes, ene van ’t onderwijs!
Klopt, al blijft het zeker niet bij lesgeven en koken/bakken. Naast het teisteren van studenten Toerisme & Recreatiemanagement/Communicatiemanagement en kokkerellen bestaat mijn leven voornamelijk uit:
- een stevige portie pennenbraaksels: sinds 2008 schreef ik menig verhaaltje-voor-het-slapengaan voor petekind nummer 1, én werkte ik een manuscript af voor een fantasy/sci-fi roman, Aetheria, die tot nader order als littera non grata wordt beschouwd door de Vlaamse uitgeverijen (Boeeee!). In 2012-2013 schreef ik als Project 365 bovendien elke dag een (Engels) rijmpje. Gezellig!
- een streepje muziek (piano);
- een korreltje kunst (recycle art + schilderijen).
Wat is je favoriete keuken?
Voorlopig blijft dat de Indonesische, waar het concept “flauw” onbestaand is. Zoooooveel smaak! Helaas ook behoorlijk wat werk bij de meeste gerechten. Wie ooit op Indonesische bodem heeft vertoefd of ooit rendang, gado-gado, bakso, soto ayam of bebek betutu heeft verorberd, begrijpt mijn voorliefde voor deze keuken zeker meteen.
En je minst favoriete?
Niet zo tuk op de Amerikaanse keuken, waar te veel ingrediënten beginnen met “a can of”, “a packet of” of — de horror — “a tub of”. Gerechten uit andere keukens die tamelijk vet(tig) zijn mogen ook liever in hun braadslede van oorsprong blijven, aldus een nochtans culinaire non-xenofoob. 😉
Wat is je favoriete gerecht?
Mie goreng, mits klaargemaakt volgens de regels van de kunst!
Wat zijn je favoriete groenten, fruit, kruiden en specerijen?
Groenten: knoflook (uiteraard), asperges, prei en hokkaidopompoen
Fruit: pompelmoes, bloedsinaasappel, mandarijn, granaatappel en verse vijgen. Bessen staan ook hoog gerangschikt.
Kruiden: kaffir limoenblad, citroengras en basilicum
Specerijen: gerookt paprikapoeder en kaneel
Welke tv-kok zie je (niet) graag aan het werk?
De reden waarom er een tv-aansluiting is in onze keuken (evenwel al drie jaar zonder tv :D), heeft twee namen: Jeroen Meus (behalve zijn losse handjes als het op zout aankomt misschien) en Nigel Slater. Slater in het bijzonder is pure zen op het scherm, zelfs als hij een gerecht bereidt dat nooit ofte nimmer op onze keukentafel zal belanden.
Ook leuk om te zien, maar dan bij voorkeur in de woonkamer: Nigella (uiteraard!) en Rosemary Schräger.
Van Roger van Damme krijg ik grijze haren. “En wat gebeurt er met de rest van die kom waar hij twee druppeltjes van gebruikt?” Om het met de woorden van Paul Hollywood te zeggen: te veel “style over substance”. Neen, dank u.
Met welke chef-kok zou je graag samenwerken?
Nigel Slater (zie boven).
Wat voor gerechten maak je het liefst (soepen, vlees, vis,…)?
Ik heb een zwak voor stoofpotjes, speciale soepen en ovenbereid gevogelte (eend en parelhoen spannen de kroon).
Wat maakt van een keuken voor jou een droomkeuken?
Er zijn een aantal musts:
- Grootte: onze huidige keuken is 7x5m en mocht gerust nog een tikkeltje groter. Een tikkeltje!
- Aansluitende proviandkamer (helaas niet mogelijk in ons huidige stulpje, maar als we ooit verhuizen…)
- Een AGA- of SMEG-fornuis (lichte voorkeur aan het krijgen voor SMEG door de 7 branders, plus het feit dat ze een vijfde van de prijs zijn vergeleken met AGA doet ook al iets natuurlijk!)
- Een Amerikaanse side-by-side koelkast (nog geen seconde spijt van gehad, al mocht de diepvriessectie groter, maar goed, in de proviandkamer zou dan nog een aparte diepvries kunnen komen ;))
- Een kookeiland (niks ergers dan op een muur kijken als je kookt)
- Gasten moeten kunnen eten in de keuken. Aparte eetkamers hebben ook hun voordelen, maar ik vind het veel gezelliger om met de gasten te kunnen praten terwijl ik kook.
Aan welk gerecht heb je een hekel?
Witloof in hespenrolletjes en konsoorten. Witloof is één van de weinige ingrediënten die ik niet lust. Ik krijg het binnen als het écht moet (want ik ben een grote jongen), maar niet zonder grimas (want ik blijf toch altijd een kleine jongen). Bovendien heb ik de Vlaamse voorliefde voor béchamelsaus nooit begrepen. Veel te zwaar voor mij; ondertussen ook niet meer toegelaten wegens de LI.
Verder ook geen fan van mosselen (op z’n Thais bereid of ergens in verwerkt niet echt een probleem, maar mosselen natuur vind ik maar niks) en pannenkoeken.
Welk ingrediënt gebruik je het liefst?
Chorizo (wel lactosevrije natuurlijk)! Smaakbommetje!
Welk ingrediënt schrap je standaard uit een recept als je het tegenkomt?
Los van lactose bevattende ingrediënten: verse koriander. Not a fan.
Hoeveel kookboeken heb je? Welk boek gebruik je het meest?
Te veel (67 om precies te zijn), maar nooit genoeg. 🙂
Wordt het vaakst gebruikt: The Mighty Spice Express (ook omdat ik hieruit elk gerecht aan het maken ben voor mijn 40 before 40 – zie The Chirpy Chef)
Wat is je favoriete restaurant op Belgische bodem?
Sinds ik de diagnose “lactose-intolerantie” kreeg in juli 2016, is uit eten gaan niet het pretje van weleer. Thuis dineren geniet ten huize Plofknook dan ook de voorkeur.
Ik raad zelden restaurants aan, tenzij ik van mijn sokken geblazen werd.
Memorabele eetmomenten (pre-diagnose, dus geen uitspraken over LI-vriendelijkheid):
- http://www.kokob.be/ (Ethiopisch restaurant in Brussel; eten zonder bestek maar met veel, veel smaak in een gezellig kader. Ik at hier samen met mede-VLEKHO’ers toen ik nog studeerde – in een ver, ver verleden ondertussen – maar wil er dit jaar eiiiiiindelijk nog eens terugkeren.)
- https://www.green-kitchen.be/en/ (veggie zelfbedieningsrestaurant in Brussel; toplocatie, heerlijke selectie en vermoedelijk ook voor een deel LI-vriendelijk)
Memorabele eetmomenten (post-diagnose; lees: LI-vriendelijk):
- http://www.zita-restaurant.be/ (Leuven — Gewoon lactose-intolerantie/-allergie melden bij de reservatie. Er zijn bepaalde gerechten die off the table zijn, maar voor de rest hebben ze lactosevrije alternatieven indien mogelijk. Heel attente bediening, smaakvolle gerechten.)
- http://inarisushibar.be/ (Leuven – Lekkere sushi, geweldige wok met scampi.)
Op welke kookkunst ben je erg trots?
Mijn grootste wapenfeit in de keuken tot nu toe was onze bruidstaart.
Bovenste en onderste laag = vanille/bosbessencake, middelste laag = chocolade met ananas, tussenlaagjes = 1x geroosterde amandel en peer en 1x verse ananas, in het geheel omhuld met ananas/amandelglazuur en fondant. De cupcakes (iets minder geslaagd omdat het su-per-warm was en de cakejes los kwamen van de vormpjes, maar goed) waren chocolade met granaatappelganache en in het midden gekarameliseerde pindanoot + citroen; afgewerkt met een citroen/limoentoef.
Los daarvan heb ik ook een aantal gerechten bedacht op basis van gerechten uit mijn roman Aetheria:
- Ophions Elixir: een broccolisoep met Gruyère en chorizo, die het tot in de BBC Good Food heeft geschopt in november 2016 (hoera!)
- Ullsdamse lookbollen: lookbolbroodjes met Danish blue (originele recept vind je hier terug; ik werk nog aan een lactosevrije variant)
Als je 4 gasten (dood of levend) mocht uitnodigen voor een etentje, wie zouden het dan zijn?
- Nigel Slater (want als die zegt dat het lekker is, kan de avond niet meer stuk)
- Philip Glass (mijn muzikale topper)
- Famke Janssen (mijn celebrity crush van weleer)
- Boeddha (want waarom zou je Boeddha niet uitnodigen, toch?)
Nog prangende vragen? Shoot!